slovenie bled stand up paddle

Is het warm in Slovenië? Hier vind je verkoeling!

Dat het in Slovenië heerlijk warm zomerweer kan zijn, merkten wij wel tijdens onze zomervakantie in Slovenië. Toch is er in Slovenië ook altijd makkelijk verkoeling te vinden, bijvoorbeeld bij het water. Slovenië heeft zelfs het meeste water per vierkante kilometer land van heel Europa! Je vindt er veel meren, bijna 30.000 kilometer aan waterstromen en een flink aantal indrukwekkende en toch goed toegankelijke watervallen. Het zijn de perfecte plekken om af te koelen, of je dat nu op een handdoekje aan het water doet, of tijdens een wateractiviteit. Hieronder vind je 6 perfecte plekken om verkoeling te zoeken tijdens de zomer in Slovenië: 2 meren, 2 watervallen en 2 rivieren.

1. Het meer van Bled

Het meer van Bled is waarschijnlijk wel het bekendste meer van Slovenië. Het wordt omringd door groene heuvels en in het meer ligt een eiland met een kerkje erop. Als je wilt, kun je ernaartoe varen met een traditionele pletna. Volgens de legende komen al je wensen uit als je de klok op het eilandje luidt – zeker het proberen waard, toch? Zelf maakten wij deze wandeling om het meer, waarbij we alle tijd hadden om de omliggende bergen en het blauwe water te bewonderen. Op meerdere plekken rond het meer van Bled kun je zwemmen (bijvoorbeeld bij Camping Bled). En vergeet zeker niet de originele crèmeschnitte uit Bled te proeven.

slovenie bled stand up paddle

2. Het meer van Bohinj

Het meer van Bohinj is een door gletsjers gevormd bassin. Het bevat bijna 100 miljoen kubieke meter water en is het grootste natuurlijke meer van het land. De Slovenen grappen wel eens dat één emmer water genoeg is om het meer te vullen – als die emmer maar groot genoeg is! In de zomer warmt het water op tot zo’n 24 graden en wij vonden het heerlijk om er na een flinke klim naar een waterval af te koelen met een frisse duik. Het meer van Bohinj is minder toeristisch dan het meer van Bled en toen wij aan het einde van de middag een van de strandjes opzochten, waren we nagenoeg alleen. Het meer is geliefd bij natuurliefhebbers en behalve een duik nemen kun je er ook goed wandelen, kajakken, vissen en paardrijden. Je kunt zelfs helemaal vanaf het meer naar de Savica-waterval wandelen.

meer bohinj slovenie

3. De Savica-waterval

De waterval waar wij voor ons bezoek aan het meer van Bohinj naartoe wandelden, was die Savica-waterval. Om deze waterval te bereiken, maak je via trappen een flinke klim naar boven. Zorg er dus wel voor dat je goede schoenen aantrekt als je deze wandeling ook wilt maken. Na ongeveer 20 minuten klimmen vanaf het parkeerterrein kom je bij de waterval. Dit is een van de mooiste watervallen van Slovenië. Hij ligt op de steile hellingen van Komarča en vormt de bron van het meer van Bohinj. De Savica-waterval heeft een grote historische betekenis voor Slovenen. De bekende Sloveense dichter France Prešeren schreef een van de bekendste lofzangen op de waterval: het gedicht Doop in Savica.

Hier lees je over onze dag bij de Savica-waterval en het meer van Bojhinj.

savica waterval slovenie

4. De Peričnik-waterval

Een andere waterval die wij bezochten tijdens onze zomervakantie in Slovenië, is de Peričnik-waterval. Deze vind je op de route naar de Vrata-vallei, waar de toppen van de Triglav hoog boven je uittorenen. De Peričnik-waterval is dan ook een van de hoogst gelegen en bekendste watervallen van Slovenië. Tijdens de wandeling omhoog heb je al een mooi uitzicht op de waterval, maar echt bijzonder wordt het pas wanneer je boven bent. Daar kun je namelijk achter de waterval langs lopen. Naast de krachtige, 52 meter hoge onderste waterval kun je ook nog de 16 meter lange hoger gelegen waterval bezoeken.

Hier lees je over ons bezoek aan de Peričnik-waterval.

waterval slovenie

5. De rivier de Soča

De volgende keer dat we op vakantie in Slovenië zijn, moeten we maar eens de mooiste rivieren gaan bezoeken. Dat hebben we namelijk niet gedaan tijdens onze zomervakantie in Slovenië. De Soča-vallei is bijvoorbeeld een populaire plek om verkoeling te zoeken. Hij stroomt door het enige nationale park van Slovenië: nationaal park Triglav. Het opvallend smaragdgroene water dankt zijn kleur aan de vele mineralen in de rivier en steekt prachtig af tegen de witte rotsen. De rivier de Soča leent zich uitstekend voor allerlei watersporten: pak je hengel erbij om een van de beroemde Soča-forellen te vangen, wandel met de stroming van het water mee of trotseer de woeste stroomversnellingen tijdens het raften.

6. De rivier de Sava

Een andere bekende rivier in Slovenië is de Sava. Deze heeft twee bronnen: de Sava Dolinka, die aan de oppervlakte komt in het pittoreske Zelenci, en de Sava Bohinjka, die zijn oorsprong vindt in de Savica-waterval. In Radovljica komen de twee stromen bij elkaar. Vanaf dat punt gaan ze samen verder als de Sava. De rivier loopt dan richting het Ljubljana-bekken en tegen de tijd dat hij de regio Posavje bereikt, is het water volkomen kalm geworden. De Sava eindigt zijn reis door Slovenië bij Brežice, waar hij Kroatië in stroomt. Ook de Sava is ideaal voor allerlei activiteiten. Zo kun je er fijn wandelen, raften over de stroomversnellingen of vlotvaren op de rustige delen.

Op de website van het Sloveense verkeersbureau lees je meer over wateractiviteiten in Slovenië.

Bonustip: de Sloveense kust

Wacht! Ik zou bijna vergeten dat Slovenië ook nog aan zee ligt! De Sloveense kust is kort, maar oh zo mooi. Hier vind je onze favoriete kustplaatsjes in Slovenië, waar je kunt afkoelen met een frisse duik in zee.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Slovenië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Slovenië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.