bootjes meer bled

Wandelen om het meer van Bled – en een heerlijke picknick

De dag waarop we tijdens onze vakantie in Slovenië naar het meer van Bled gingen, was een bijzondere. Onze jongste dochter was jarig! Ze wilde graag een taartpicknick, zoals we een paar jaar geleden ook in het Vigelandpark in Oslo hadden gedaan. Dus namen we picknickkleden, bordjes en vorkjes mee, stopten we de Hofer in Lesce om een taart uit te kiezen en reden we daarna naar het meer van Bled.

Drukte op de weg naar Bled

Door het langzame opstaan met cadeautjes en de taartboodschap was het niet zo heel vroeg meer toen we het laatste stukje naar het meer van Bled reden. We moesten dus aanschuiven in wat langzaam rijdend en af en toe stilstaand verkeer. Mijn plan was om te parkeren bij Camping Bled meer (ik had gehoord dat bij die camping een betaalde parkeerplaats was) en Google Maps gaf aan dat we met de huidige verkeersdrukte beter boven het meer langs konden rijden, langs het kasteel. Dat deden we dus.

Toen we vlak bij de camping waren, bleek het laatste stukje weg daarnaartoe te zijn afgesloten. Alleen als je nummerbord op een lijst stond, kwam je erlangs. Maar dat was geen probleem: ook hier was een betaalde parkeerplaats. Voor 5 euro konden we hier de hele dag staan. Ik kan deze parkeerplek niet terugvinden in Google Maps, maar het moet vlak bij treinstation Bled Jezero zijn geweest. Via een wandelpad steil omlaag en over het spoor waren we al heel snel bij het meer, op een plek waar ook een olympisch roeicentrum is gevestigd. Er was een grasveldje met volop plek – de picknick kon beginnen.

picknick aan het meer van bled

Wandeling om het meer van Bled

Het was een prachtige plek waar we zaten. We keken mooi uit op het beroemde eilandje met de kerk erop in het meer en terwijl we daar zaten, kwamen er steeds meer mensen om op het gras te liggen en vanaf de steigers het meer in te duiken.

Wij hadden een ander plan: nadat we de taart op hadden, gingen we een rondje van het meer lopen – een wandeling van ongeveer 6 kilometer. Daar deden we best lang over, want vanuit elke nieuwe hoek was het meer alweer zo mooi – tijd voor de zoveelste fotostop dus.

Varen op het meer van Bled

We liepen vanaf onze picknickplek met de klok mee om het meer en al gauw kwamen we de eerste plek tegen waar roeibootjes werden verhuurd om op het meer te varen. Dat hoefde voor de kinderen niet zo nodig, dus wandelden we verder. We kwamen langs enkele schitterende vakantiehuizen die uitkijken over het meer, en onderlangs het kasteel van Bled, dat op een hoge rots staat.

kasteel van bled

Even verderop was wat meer bebouwing. Daar kun je ook op verschillende plekken plaatsnemen in een boot waarin een staande roeier je naar het eilandje met de kerk brengt.

varen op het meer van bled

Eenmaal aangekomen op het eiland beklim je de lange trap naar de kerk. Volgens de traditie moeten bruidegommen die in het kerkje trouwen hun bruid zelfs die hele trap op dragen!

eiland in het meer van bled

SUP op het meer van Bled

Zelf moest ik tijdens onze wandeling regelmatig denken aan de opblaasbare SUP-planken die ik online had gezien – dat was ook wel heel gaaf geweest, ook op het meer van Bohinj. Later tijdens onze rondreis door Oost-Europa hadden we zo’n SUP-plank ook goed kunnen gebruiken op het Balatonmeer en het meer bij onze camping in Slowakije. Vooral onze jongste dochter vond SUP echt geweldig toen we het voor het eerst probeerden in Denemarken. Wie weet gaan we er voor de volgende vakantie voor sparen.

sup op het meer van bled

We liepen langs de rodelbaan en kochten we een ijsje en wat drinken bij de Mercator-supermarkt. Wat was het weer warm! Het roomgebakje waar Bled om bekendstaat sloegen we over – we hadden tenslotte al taart gehad.

Toen we eenmaal weer terug waren bij onze picknickplek aan het water, had ik enorme spijt dat ik mijn badkleding niet onder mijn kleren aan had. Anders was ik zeker weten zo het meer in gedoken.

Fietsen bij Bled

De paden waarover wij wandelden rondom Bled waren ook perfect om te fietsen. Of kies voor deze 6 uur durende fietsexcursie (per elektrische fiets) inclusief een bezoek aan het eiland in het meer.

De drukte bij Bled

Al met al moet ik zeggen dat het me – behalve op de weg – ontzettend meeviel met de drukte bij Bled. We vonden makkelijk een parkeerplek en een plek aan het water om ons picknickkleed uit te spreiden. Ook tijdens het wandelen hadden we niet het gevoel dat we ons in het gedrang bevonden – behalve in het kleine supermarktje waar iedereen koele drankjes kwam inslaan. Logisch met dat warme weer!

Het meer van Bled is echt een heerlijke plek om een dag door te brengen tijdens je vakantie in Slovenië. Met alle wandel-, fiets en watersportmogelijkheden je kunt het zo actief maken als je zelf wilt.

Deze video geeft een indruk van onze zomervakantie in Slovenië.

Deze website kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Slovenië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Slovenië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.