skofja loka slovenie

Vakantie in Slovenië: duur of goedkoop? Dit was onze ervaring…

Onze vakanties in Tsjechië en Polen zijn altijd behoorlijk budgetvriendelijk. Maar nu gingen we verder naar het zuiden. Hoe zou het in Slovenië zijn – duur of goedkoop? Wat duur is en wat goedkoop, dat is natuurlijk een persoonlijke beleving. Ik kan je alleen vertellen hoe wij het persoonlijk hebben ervaren.

Campings in Slovenië: duur

De prijzen van campings in Slovenië vonden we hoog. In Zweden, Noorwegen, Polen en Tsjechië betaalden we de afgelopen jaren rond de 30 euro voor een plek met elektriciteit. Vaak hebben die campings maar twee prijzen: één voor een plek zonder elektriciteit en één voor een plek met elektriciteit (ongeacht met hoeveel personen je daarop staat).

rustige camping in Slovenie
Onze camping in Slovenië

In Slovenië werken ze met een prijs per persoon. Met prijzen van 10-20 euro per persoon loopt dat aardig op met zijn vijven. Bij die prijs per persoon kwam dan nog toeristenbelasting en elektriciteit. Op die manier kostte onze eenvoudige camping in Slovenië (zonder luxe en regelmatig zelfs zonder warme douche) ons ruim 57 euro per nacht.  Ter vergelijking: onderweg naar Slovenië betaalden we in Duitsland 38 en in Oostenrijk 35 euro voor een nacht. 

We hebben ook nog overwogen om nog een paar nachten op Camping Terme Ptuj te gaan staan, maar daar kwam ik op een prijs van ruim 100 euro per nacht voor ons vijven als we ook toegang wilden tot het naastgelegen aquapark. Wij hebben ervoor gekozen om dat geld liever te besteden aan twee badhuizen in Boedapest (later tijdens onze vakantie) en een avondje pizza eten in Italië (een wens van de kinderen).

Brandstof en boodschappen in Slovenië: niet duur

De kosten voor brandstof (benzine of diesel) en wat we kwijt waren aan boodschappen was niet duur. Vaak waren de prijzen vergelijkbaar met Nederland, soms iets voordeliger. Dat is dan weer heel fijn als je veel rijdt en elke dag vijf magen te vullen hebt.

Bezienswaardigheden in Slovenië: duur

Ik begin een beetje in herhaling te vallen, maar ook in dit geval werkte het uiteraard niet in ons voordeel dat we met zijn vijven waren. Bezienswaardigheden en attracties die je per persoon betaalt, waren behoorlijk aan de prijs. Van sommige dingen hebben we afgezien – we maakten liever andere keuzes met ons vakantiebudget. Een paar voorbeelden:

 • De grotten van Postojna kostten eur 27,90 per persoon (en dan heb ik het nog niet over de combitickets met Predjama).
 • De rodelbaan bij het meer van Bled had ons 44 euro gekost als we alle 5 een ritje hadden willen maken
 • De kabelbaan naar de Vogel had ons 99 euro gekost voor ons vijven
 • Een kleine roeiboot bij het meer van Bled (voor 4 personen, dus wij zouden er twee nodig hebben) kostte 20 euro per uur  

Natuur is gratis?

Normaal roep ik dan: “Ja maar, natuur is gratis!” Maar ook dat ging niet helemaal op in Slovenië – hoewel de prijzen voor bezienswaardigheden in de natuur lang niet zo hoog waren.

 • Voor de parkeerplaats bij de korte wandeling naar de Peričnik-waterval betaalden we 3 euro
 • Voor de parkeerplaats bij de Vrata-vallei betaalden we later op de dag 3,50
 • Voor het parkeren bij het meer van Bled betaalden we 5 euro voor een dag (viel me mee!)
 • Onze parkeerplaats direct aan het meer van Bohinj kostte 3 euro per uur
 • Bij de Mostnica-kloof betaalden we 3 euro per uur, plus 3 euro per persoon voor de toegang tot de kloof (kinderen eur 1,50)
 • Bij de Savica-waterval betaalden we 4 euro voor 3 uur parkeren (minder kon niet) en 10,50 toegang voor ons gezin
 • In Piran en Portiroz kozen we voor een parkeergarage die ik niet duur vond – helaas weet ik de precieze prijs niet meer. In Piran zat er ook nog een pendelbus naar het centrum bij inbegrepen. Bij Izola betaalden we voor een parkeerplaats 1 euro per uur en 4 euro voor 24 uur – ook niets om wakker van te liggen.

Ik vond deze prijzen gewoon redelijk. Maar gratis is het dus niet om de natuur van Slovenië te verkennen.

varen op het meer van bled

Dagje Ljubljana: goedkoop

De dag dat we met de auto naar Ljubljana gingen viel alles mee. We parkeerden bij het Tivoli-park (vanwaar je zo de stad in loopt) en toen ik wilde betalen, bleek dat zelfs helemaal gratis in het weekend. De kabelbaan naar het kasteel kostte ons met een family ticket maar 10 euro. 

Drievoudige brug in Ljubljana

Eindoordeel

Toch vonden wij onze vakantie in Slovenië over het algemeen best duur. Dat komt dus vooral door de prijzen voor campings en attracties. Waar je vaak hoort dat Zweden duur is, moesten we onze uitgaven in Slovenië veel meer in de gaten houden.

Maar… het was het allemaal waard. Slovenië is een heerlijk vakantieland en we willen hier zeker nog eens terugkomen. Ook denk ik dat Slovenië prima betaalbaar is als je met zijn tweeën reist, of met jonge kinderen die nog gratis zijn of minder betalen. Maar met een gezin van vijf waaronder drie tieners vonden wij het best prijzig. Wat denk ik ook scheelt, is dat we deze keer de bekendste plekken opzochten – logisch dat je daar meer voor betaalt.

Deze blogpost is dan ook niet bedoeld als klacht. Nogmaals, ik vind Slovenië een geweldig vakantieland en zou het iedereen aanraden. Laat je dus vooral niet weerhouden – het is het waard Veel plezier daar!

Had je deze video van onze vakantie in Slovenië al gezien?

Deze website kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Slovenië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Slovenië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.