stanjel slovenie straatje

Waarom m’n bezoek aan Štanjel in Slovenië de mist in ging en ik dus terug wil

Het zou een van de mooiste uitzichten van Slovenië zijn. In Štanjel, een van de oudste plaatsjes in het Karstgebied, zou ik ver kunnen uitkijken over de Karstregio en de Vipava-vallei. Maar mijn uitzicht ging de mist in. Letterlijk. Op de ochtend dat ik Štanjel bezocht, hing er een dichte mist om de heuvel waarop het middeleeuwse vestingstadje is gebouwd.  Het was dan ook november – niet zo gek dus dat het weer wat minder was. En nu wil ik natuurlijk terug om te kijken hoe het er in de zomer uitziet.

Wandeling door Štanjel

Als je komt aanrijden bij Štanjel, zie je meteen dat het een vestingstadje is. Het plaatsje ziet er grotendeels nog uit zoals halverwege 19e eeuw, inclusief de stadswallen, torens en poorten die in de 15e eeuw werden opgeworpen om Štanjel te beschermen tegen Turkse invallen. In de middeleeuwen had Štanjel 1000 inwoners, nu wonen in het oude gedeelte nog maar 50 mensen.

Dat wordt gecompenseerd door de toeristen die toestromen om het plaatsje te bezichtigen. In het kasteel is een galerie gevestigd, maar ook een winkeltje met souvenirs en informatie voor toeristen, en een bistro met een terras op de binnenplaats. Een erg fijne plek om even te zitten! Ze hebben hun eigen pršut (gedroogde zoute ham) die meer dan 12 maanden te drogen heeft gehangen – maar daarover lees je meer in deze blogpost die helemaal gewijd is aan het vele lekkere eten in Slovenië. 

Citroen, bisschopsmuts of minaret?

Het opvallendste bouwwerk in Štanjel is de klokkentoren van de St. Daniëlskerk, die te zien is vanaf de binnenplaats van het kasteel. Diezelfde St. Daniël is trouwens de naamgever van dit plaatsje. Štanjel is namelijk niets anders dan een samensmelting van St. Daniël – maar dat had je misschien allang door. Ik was wat minder snel van begrip, maar toen het mij uitgelegd werd, snapte ik niet dat ik het niet meteen had gehoord. Maar als je het eenmaal weet, worden ook andere plaatsnamen begrijpelijker, zoals die van Šmartno, wat hetzelfde blijkt te zijn als St. Martin/Maarten.

Maar goed, die toren dus. Die ziet er nogal ongebruikelijk uit.

Stanjel Slovenie

Sommigen denken dat hij op een citroen lijkt, of op een bisschopsmuts. Maar er is ook een theorie die stelt dat de toren op een minaret moest lijken. Zo zouden plunderende Turken het plaatsje met rust laten, omdat ze dachten dat het al veroverd was. 

De Ferrarituin

Een andere belangrijke trekpleister van Štanjel is de Ferrarituin (Ferrarijev Vrt). Ik liep de in terrassen aangelegde tuin in vanaf het hoogste niveau, waar bomen met onder andere kakifruit staan. Het niveau daaronder is gereserveerd voor bloemen en kruiden, ook al was daar in november niet zo veel van te zien. Helemaal beneden is het water de baas: er is een waterpartij aangelegd met een bruggetje, een piepklein eilandje en een grot met een waterval. Vroeger kon je zelfs met een bootje het water op. 

Stanjel in Slovenie

Best indrukwekkend als je bedenkt dat water in het Karstgebied erg schaars kon zijn. De bodem is hier heel poreus en het water zakt dus heel snel weg. Zelfs de rivieren gaan ondergronds. Er kon zo’n gebrek aan water zijn, dat waterputten bewaakt moesten worden tegen waterdieven.  

Stanjel in Slovenie
De openbare waterput van Štanjel 

Štanjel in de zomer

Nogmaals: normaal gesproken heb je vanuit Štanjel en vanuit de Ferrarituin een prachtig uitzicht. Maar je ziet het aan de foto’s: de lucht zat helemaal dicht die ochtend. Ik zal dus nog eens terug moeten om Štanjel  in volle glorie te zien.  Het plaatsje was al aan het begin van de 20e eeuw een populair vakantieoord voor rijke burgers uit Triëst en met een beetje fantasie kun je je zelfs bij de mistige foto’s wel voorstellen dat dit bij mooi zomers weer een leuke bestemming is voor een dagtochtje.

Stanjel in Slovenie

Links en rechts in de steegjes kom je galeries tegen en in het Karsthuis krijg je een indruk van hoe het leven hier vroeger was.

Stanjel in Slovenie

De omgeving van Štanjel 

Als je uitgekeken bent in Štanjel , is het een aanrader om wat te gaan rondrijden door de wijngaarden en andere dorpjes in de omgeving. Dat kun je met de auto doen, maar ook heel goed met de fiets. Er is een speciale wijnroute (Vinska Cesta) die je langs verschillende wijnproducenten brengt. Vergeet dus niet voordat je vertrekt nog even wat route-informatie op te halen in het kasteel van Štanjel.

Had je deze video van mijn rondreis door Slovenië al gezien?

Ik werd uitgenodigd om Slovenië te bezoeken voor Stralend Slovenië.

Deze website kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Slovenië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Slovenië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.