slovenie goriska brda uitkijk bezienswaardigheden

Fietsen in Slovenië: rij je eigen Ronde van Slovenië

Een tijdje geleden schreef ik al over de vele mogelijkheden voor een fietsvakantie in Slovenië (inclusief meerdere fietsroutes en een link om een fietsbrochure te downloaden). Slovenië is namelijk een echt fietsland. Niet voor niets komen wielerhelden Primož Roglič en Tadej Pogačar hiervandaan. Als je van wielrennen houdt, ken je hun namen ongetwijfeld en kijk je vast al uit naar de Ronde van Slovenië, die plaatsvindt van 15 t/m 19 juni 2022. Tot voor kort dacht ik dat fietsen in landen die niet zo plat zijn als Nederland echt voorbehouden was aan supersportieve mensen. Maar sinds mijn fietsvakantie in Tsjechië weet ik dat je ook als recreatieve fietser heel fijn kunt fietsen in het buitenland – mits je de route slim uitstippelt. Dat geldt ook voor Slovenië: de Sloveense wegen bieden mogelijkheden voor fietsers van alle leeftijden en niveaus. Dus waarom zou je niet je eigen Ronde van Slovenië gaan rijden? De vijf etappes zijn allemaal zeer de moeite waard. Alleen meekijken en meegenieten mag natuurlijk ook…

Etappe 1: Nova Gorica – Postojna (Zuidwest-Slovenië)

De Ronde van Slovenië begint in de Vipava-vallei. Dankzij het mediterrane klimaat is dit dal een ideale plek om te fietsen of te wandelen. En behalve voor de recreatie is het klimaat ook erg gunstig voor het maken van wijn en andere streekproducten. Een ideale combinatie: eerst lekker flink bewegen en dan de dag afsluiten met heerlijk eten en drinken.

Vanuit de Vipava-vallei gaat de rit verder naar het Karst-gebergte. Hier vind je onder andere de beroemde grotten van Postojna, met een lengte van ruim 20 kilometer de op een na langste druipsteengrot ter wereld. Boven de grond wordt in de heuvels van Goriška Brda al honderden jaren wijn gemaakt – en dat proef je! Ik kan je een wijnproeverij hier zeker aanbevelen, maar als je het liever alcoholvrij houdt, is een olijfolieproeverij ook een leuke ervaring.

slovenie goriska brda uitkijktoren
Ik bezocht Goriška Brda in de herfst – ook bij grijs weer smaakt de wijn voortreffelijk

De eerste etappe van de Ronde van Slovenië brengt je verder naar de Soča-vallei en Idrija, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dit stadje ontstond 500 jaar geleden, toen er een bron van vloeibaar kwik werd aangetroffen. Het werd een van de grootste kwikwijnen ter wereld, maar sinds 1995 is deze niet meer in gebruik.

Etappe 2: Ptuj – Rogaška Slatina (Noordoost-Slovenië)

De tweede etappe van de Ronde van Slovenië loopt grotendeels door de wijngaarden van Slovenske Gorice, die zich uitstrekken door het gebied tussen de rivieren Drava en Mura. De etappe start in Ptuj, de oudste stad van het land, waar je ook de oudste wijnkelder van Slovenië vindt. De kelder is bijna tweeduizend jaar oud en de oudste wijn stamt uit 1917.

De route gaat verder langs verschillende stadjes en door mooie landschappen, die ervoor zorgen dat een bezoek aan dit gedeelte van Slovenië hoog op mijn verlanglijstje staat. In het laatste deel loopt de route langs het historische stadje Šentjur en langs Šmarje pri Jelšah naar Rogaška Slatina, dat bekendstaat om het mineraalwater met het hoogste magnesiumgehalte ter wereld. Het water is bevorderlijk voor de spijsvertering, helpt tegen maagzuur en werkt uiteraard ook goed tegen een magnesiumtekort.

Etappe 3: Žalec – Celje (Noordoost-Slovenië)

Voor de derde etappe van de Ronde van Slovenië gaan we naar de bakermat van de Sloveense hopteelt in het benedendal van de Savinja-vallei. Midden in dit gebied ligt Žalec, waar de eerste bierfontein ter wereld staat. Daar kun je een speciaal glas kopen, dat voorzien is van een chip. Met dat glas kun je de zes verschillende bieren die uit de fontein stromen proeven. Het glas is ontworpen door de wereldberoemde Sloveense ontwerper Oskar Kogoj en is een mooi souvenir.

Maar als je nog een stuk van de Ronde van Slovenië wilt fietsen, moet je niet teveel drinken! Je fietst dan verder naar Velenje, waar je het diepste meer van Slovenië vindt. De rit eindigt in Celje, de op twee na grootste stad van het land. De stad kent een rijke geschiedenis waar de Graven van Celje een hoofdrol in spelen.

Etappe 4: Laško – Velika planina (Midden-Slovenië)

De vierde etappe van de Ronde van Slovenië neemt je mee naar de Kamnische en Savinja-Alpen. Het startpunt is Laško, dat vooral bekendstaat om de biertraditie en als kuuroord met thermale bronnen. Van daaruit ga je richting het centrale deel van Slovenië: via Mengeš naar de historische stad Kamnik. Hoewel de stad niet groot is, was het een belangrijke handelspost, waar de Bavarische graven van Andechs twee kastelen en een Franciscaner klooster bouwden. De kastelen zijn inmiddels veranderd in ruïnes, maar het klooster is behouden gebleven. Je kunt het op afspraak bezoeken.

De route gaat verder naar het bovendal van de Savinja-vallei, waar je in alpiene sferen komt tijdens de laatste klim naar Velika Planina, een herdersdorp dat gekenmerkt wordt door de herkenbare houten gebouwen die hier staan. Ook deze plek zou ik heel graag eens met eigen ogen bekijken – maar ernaartoe fietsen zou voor mij echt te hoog gegrepen zijn 🙂

Etappe 5: Vrhnika – Novo mesto (Zuidoost-Slovenië)

De laatste etappe van de Ronde van Slovenië loopt door het centrale deel van Slovenië naar het zuidoosten. De etappe begint bij de moerassen van Ljubljana, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Hoewel er nu weinig meer van te zien is, stonden in dit gebied ooit prehistorische paalwoningen. Ze werden gebouwd in de periode van 5000 tot 500 voor Christus. Deze locatie heeft wetenschappers dan ook veel inzicht geboden in de vroeg-agrarische samenlevingen in deze regio.

Van Vrhnika gaat de etappe verder richting de groene Sloveense hoofdstad Ljubljana, die dankzij de meesterwerken van architect Jože Plečnik ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat.

ljubljana drievoudige brug
Wij gingen in onze zomervakantie in Slovenië een dagje naar Ljubljana

Tot aan de finish in Novo Mesto loopt het parcours door het golvende landschap van de wijnstreek Dolenjska, het land van de Cviček-wijn en wijngaardhuisjes.

Wat denk je: zou je zelf een of meerdere etappes van de Ronde van Slovenië willen fietsen? Of hou je het liever bij toekijken terwijl topwielrenners zich een weg door het mooie Slovenië banen?

Deze website kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Slovenië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Slovenië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.