waterval slovenie

Wandeling naar de Peričnik-waterval en bezoek aan de Vrata-vallei

Op onze eerste hele dag in Slovenië tijdens onze rondreis Oost-Europa doken we meteen de Sloveense natuur in. We stippelden een route uit naar de Peričnik-waterval en de hoogste berg van nationaal park Triglav (de Triglav zelf dus). Het werd een heerlijk dagje!

Wandeling naar de Peričnik-waterval

Vanaf onze camping net boven Ljubljana reden we eerst richting Jesenice en Kranjska Gora. Tussen die twee plaatsen namen we de afslag naar Mojstrana. Na een tijdje ging de weg over in een gravelweg en bij Koča pri Peričniku (te vinden in Google Maps) stonden opeens flink wat auto’s geparkeerd. Een verkeersregelaar wees ons een plekje aan en in de kiosk betaalden we 3 euro voor 2 uur parkeren. Nadat we het bonnetje in de auto hadden gelegd, begonnen we aan de korte wandeling naar de waterval, die 52 meter hoog is.

pericnik-waterval-slovenie

Oorspronkelijk is dit een rondwandeling, maar op een bord stond aangegeven dat een deel van het pad helaas onbegaanbaar was. Gelukkig konden we wel naar de waterval lopen, we moesten alleen over hetzelfde pad weer terug. Geen probleem, want het pad was breed genoeg om tegenliggers te kunnen passeren. Sowieso vond ik het tijdens de wandeling naar de waterval minder druk dan de parkeerplaats deed vermoeden: we liepen ook regelmatig een stukje alleen.

De waterval is trouwens vanaf het beginpunt van de wandeling al goed te zien. Maar als je de moeite neemt om omhoog te wandelen, kun je ook achter de waterval langs lopen. Dat deden we. Het was geen lange wandeling, maar het is wel even klimmen natuurlijk. 

wandeling pericnik waterval

Nadat we weer waren afgedaald, haalden we onze picknickkleden en broodjes uit de auto en gingen we nog even aan het water bij de kiosk (de Triglavska Bistrica) zitten. 

Vrata-vallei en nationaal park Triglav

Toen we helemaal uitgerust waren, reden we nog een stukje verder over de gravelweg, vanaf Mojstrana gezien voorbij de waterval dus. De weg was soms smal en steil, maar wel goed onderhouden.

Deze vallei, waarin ook de Peričnik-waterval ligt, heet de Vrata-vallei. Vrata betekent poort en de vallei is dan ook de toegangspoort tot nationaal park Triglav. De weg door de vallei houdt op bij Aljažev Dom (ook te vinden in Google Maps), waar we de auto parkeerden (kosten eur 3,50 in 2019). Al na een paar minuten lopen vanaf de parkeerplaats heb je hier een geweldig uitzicht op de 1500 meter hoge noordwand van de Triglav, de hoogste berg van nationaal park Triglav. Je komt dan ook een monument voor omgekomen alpinisten tegen.

vrata vallei en nationaal park triglav

Nadat we hadden genoten van het uitzicht, proefden we wat štruklji, strudel en palačinke (pannenkoekjes) op het terras van Aljažev dom. Helaas ben ik vergeten er een foto van te maken – ik was na zo’n dag in de natuur helemaal in vakantiestemming en te relaxt om aan bloggen te denken…

Je kunt ook een lange wandeling door de Vrata-vallei maken vanuit Mojstrana, of vanaf Aljažev Dom de bergen in trekken voor een langere wandeling in nationaal park Triglav. Maar voor ons was dit een perfect dagje zo. Wat is de natuur in Slovenië toch mooi!

Deze video geeft een indruk van onze zomervakantie in Slovenië.

Deze website kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Slovenië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Slovenië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.