savica waterval slovenie

Topdag: meer van Bohinj, Mostnica-kloof en Savica-waterval

Na onze dag aan het meer van Bled wilden we ook naar dat andere bekende meer in Slovenië: het meer van Bohinj. Dit meer lag iets verder van onze camping in Slovenië: het was ongeveer drie kwartier rijden. Waar we bij Bled alleen een rondje rond het meer van Bled wandelden, wilden we bij het meer van Bohinj ook wat plekken bekijken die iets verder van het meer liggen: de Mostnica-kloof en de Savica-waterval.

Uitzicht op het meer van Bohinj

Eerst gingen we op zoek naar een plek waar we mooi konden uitkijken over het meer van Bohinj. Oorspronkelijk hadden we me de kabelbaan vanuit Ukanc de Vogel op willen gaan, maar na een kijkje op de website bleek dat dat uitje ons met zijn vijven 93 euro zou kosten. We besloten dat we dat bedrag liever ergens anders aan uit wilden geven en reden in plaats daarvan naar het punt dat in Google Maps te vinden is als Vodnikov Lookout Point/Vodnikov Razglednik.

Omdat Google Maps aangaf dat de weg naar Bled alweer vol stond, namen we niet de afslag bij Lesce maar de afslag bij Lipce. Vanaf daar reden we een mooie route door het berglandschap. Eenmaal aangekomen bij het weggetje bleek dat we daar niet in mochten rijden. Vlak erna in een bocht was wel een parkeerplaats. Vanaf daar was het maar een korte wandeling naar uitkijkpunt. Onderweg kwamen we ook nog langs van die typisch Sloveense hooirekken.

uitzicht op het meer van Bohinj

Uiteindelijk konden we vanaf een hoogte van 1017 meter uitkijken over het dal en het meer.

uitzicht op het meer van Bohinj

(Tip: een ander mooi uitkijkpunt is dat van Vogar)

Wandeling door de Mostnica-kloof

Na dit goede begin reden we naar de Mostnica-kloof. Hier stonden we voor een lastige keuze: we moesten de parkeerplaats in Stara Fužina per uur betalen, maar hadden geen idee hoe lang we zouden doen over de wandeling door de Mostnica-kloof. We besloten voor twee uur te betalen (het was 3 euro per uur) en dat bleek uiteindelijk genoeg.

Na een stukje lopen kwamen we bij een brug en een kassa. Voor de toegang tot de Mosntica-kloof betaalden we 3 euro per volwassene en 1,50 per kind.

Dit was de eerste kloof in Slovenië die we bezochten, dus we konden op dat moment nog niet vergelijken. Maar achteraf gezien vond ik de Mostnica-kloof mooier dan de Vintgar-kloof. Dat had er ook mee te maken dat het in de Mostnica-kloof niet zo druk was. Er waren heus wel andere mensen, maar we konden gewoon vrij lopen, zo snel of langzaam als we zelf wilden. Ook was er volop gelegenheid om naar het water toe te lopen.

Mostnica-kloof

Nog een voordeel: de wandeling door de Mostnica-kloof is een rondwandeling. Je kunt aan de ene kant van het water heen lopen, en via de andere terug. Dat levert steeds weer mooie nieuwe plaatjes op.

Mostnica-kloof

Eén ding was jammer: de waterval aan het uiteinde van de kloof stond droog. We zagen alleen nog de groene aanslag op de rotsen op de plek waar normaal gesproken water naar beneden komt.

Maar als je na het bruggetje aan het einde van het brede stuk van de kloof niet omkeert (zoals wij deden) maar verder langs de rivier loopt naar berghut Planinska koca na Vojah, kun je daarna nog verder lopen naar de Voje-waterval (slap Voje).

Klimmen naar de Savica-waterval

Tijd voor de laatste korte wandeling voor vandaag: die naar de Savica-waterval. We parkeerden bij Koča pri Savici, waar we 4 euro betaalden om daar 3 uur te mogen staan. Het was maar 20 minuten lopen naar de waterval, maar met de eerdere wandelingen in de benen en vooral de temperatuur (zoals elke dag hadden we weer ruim 30 graden) vonden we het toch een flinke klim. Maar de moeite waard was het zeker!

Savica-waterval

Zwemmen in het meer van Bohinj

Na al dat lopen en zweten waren we wel toe aan een frisse duik. Omdat we bij Bled spijt hadden dat we onze badkleding niet onder onze kleren aan hadden, hadden we dat vandaag wel gedaan. Het was inmiddels het einde van de middag en we vonden makkelijk een plekje op P5 (direct aan meer) voor 3 euro per uur. Hier hadden we het strandje al snel voor onszelf alleen. Het water was fris, maar dat was ook precies wat we konden gebruiken na zo’n warme dag. Het voelde heerlijk en het uitzicht was geweldig. (Ik had alleen alweer spijt dat we geen opblaasbare SUP-plank bij ons hadden…)

Meer van Bohinj

Voor een volgende keer: Ribčev Laz

Toen kondigde de onweersbui die al een tijdje aan de andere kant van de bergen hing zich aan. Hup, het water uit en de auto in. We reden nog wel langs de fotogenieke kerk en brug in Ribčev Laz, waar je ook een geweldig uitzicht hebt over het meer. Maar we stopten niet meer voor een foto. De eerste druppels vielen al en het was mooi geweest – een hele mooie dag zelfs!

Voor het gemak heb ik hieronder nog even onze parkeerplaatsen voor deze dag op de kaart gezet:

Deze video geeft een indruk van onze zomervakantie in Slovenië.

Deze website kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Slovenië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Slovenië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.