slovenie eten lekker ham kaas olijven

De leukste plekken om te genieten van de Sloveense keuken

Tijdens mijn eerste reis naar Slovenië kwam ik er al meteen achter dat je in Slovenië heerlijk kunt eten. Dat heb je ook al kunnen lezen in deze blogpost over de restaurants waar ik at tijdens die rondreis Slovenië. Ook in de Sloveense supermarkten is zoveel lekkers te vinden dat boodschappen doen een feestje werd tijdens onze zomervakantie in Slovenië. Maar er zijn nog meer food-bestemmingen in Slovenië die ik nog niet heb gezien. Ik legde maar alvast een ‘bucketlist’ aan.

Algemene kenmerken van de Sloveense keuken

Over het algemeen kun je zeggen dat de Sloveense keuken gekenmerkt wordt door gebruik van lokale ingrediënten. Lokale ingrediënten zoals kaas, worst, honing, aardappelen en olie spelen een belangrijke rol in veel typisch Sloveense gerechten.

European Region of Gastronomy 2021

In oktober 2018 werd Slovenië zelfs door het International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT) verkozen tot European Region of Gastronomy 2021 uitgeroepen. Dat betekent nog meer culinaire bestemmingen en initiatieven – ook al in 2020. Zo wordt van 27-30 maart 2020 in Ljubljana voor de tweede keer de European Food Summit georganiseerd, waarbij gerenommeerde gastsprekers en sterrenchefs aanwezig zijn.

Restaurantgidsen

Ook Michelin heeft al dat lekkers in Slovenië ontdekt en geeft in maart 2020 voor het eerst in het 120-jarig bestaan van de restaurantgids een speciale Slovenië-editie uit. De Franse restaurantgids Gault & Millau heeft inmiddels de hoogste score van vier koksmutsen uitgedeeld aan zes restaurants in Slovenië:

  • Hiša Franko van sterrenchef Ana Roš (die je terugziet in onderstaande video)
  • Gostilna pri Lojzetu
  • Hiša Denk
  • Restavrant Mak
  • Ošterija Debeluh
  • Restavrant Strelec

Alle reden dus om maar eens een ‘food bucketlist’ aan te leggen voor Slovenië. Hier komt-ie:

Open Kitchen in Ljubljana

Van maart tot en met oktober kun je tijdens je stedentrip Ljubljana de ‘Open Kitchen’ bezoeken: zo’n 60 kraampjes op het centrale Pogačarjev-plein waar chefs uit het hele land de lekkerste gerechten voor je bereiden.

Boerderijen en berghutten

Tijdens je vakantie in Slovenië kun je op veel boerderijen slapen bij de boer én proeven van door de bewoners zelf gemaakte gerechten en drankjes. Daarnaast kun je tijdens het wandelen of fietsen een pitstop maken in een van de vele berghutten waar streekgerechten zoals jota (zuurkoolsoep) op het menu staan.

vrata vallei en nationaal park triglav

Wijn drinken in Slovenië

Slovenië is een heerlijk land voor wijnliefhebbers. Zelf woonde ik verschillende wijnproeverijen bij in de regio Brda en in Koper – echt leuk om een keer te doen. Slovenië heeft drie wijngebieden (Podrvaje, Primorska en Posavje), die zijn onderverdeeld in 14 wijndistricten. Uniek zijn de oranje wijnen, die volgens eeuwenoude tradities worden geproduceerd.

Bierfontein in Slovenië

Maar ook als je liever bier drinkt is Slovenië een interessante bestemming. Want waar kun je nou je eigen biertje tappen uit een bierfontein? Voor de enige echte bierfontein in Slovenië moet je in Žalec zijn. In dit centrum van de Sloveense hopproductie koop je eerst een speciaal bierglas, waarmee je vervolgens vijf verschillende biertjes kunt tappen.

Download de brochure Taste Slovenia

Ben je benieuwd geworden naar de lekkerste bestemmingen in Slovenië? Download dan hier de brochure ‘Taste Slovenia’ voor meer informatie en inspiratie.

Wanneer ga jij proeven van de Sloveense keuken?

Deze website kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Slovenië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Slovenië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.