slovenie piran citytrip

De leukste plaatsjes aan de Sloveense kust

Slovenië heeft een klein stukje kust en daarvan had ik tot nu toe alleen nog maar Koper gezien – en dan nog grotendeels in het donker. Tijdens onze zomervakantie in Slovenië hadden we heerlijk warm en zonnig weer, dus de Sloveense kust trok ons wel aan. Verspreid over 2 dagen bezochten we 4 leuke plaatsjes aan de kust van Slovenië: Piran, Portorož, Izola en Koper. Allemaal hebben ze zo hun voordelen, afhankelijk van wat je zoekt. Vraag je je af wat de leukste Sloveense kustplaats is, lees dan even wat wij van deze stadjes vonden.

Piran is the pretty one

Toen ik in november 2017 in Koper was, vond ik het daar meteen al mooi. Mijn gids spoorde me aan om dan vooral meer van de Sloveense kust te gaan zien, want: “Piran is the pretty one!” Daar reden we tijdens onze zomervakantie in Slovenië dus als eerste naartoe. Voor ons was het ongeveer 1 uur en 45 minuten rijden vanaf onze kleine camping in Slovenië.

Hoe dichterbij we kwamen, hoe meer ik moest denken aan mijn jeugdvakanties in Zuid-Frankrijk. Palmbomen, het geluid van cicaden… Onze jongste twee kinderen waren nog nooit in Zuid-Europa geweest en keken hun ogen uit. 

We parkeerden in parkeergarage Fornače, vanwaar een gratis pendelbus naar het centrale plein van Piran reed. De bus kwam en vertrok vrijwel meteen nadat we bij de halte waren aangekomen – ideaal!

Piran aan de Sloveense kust

Steegjes en boulevard

Eenmaal aangekomen op het centrale plein van Piran liepen we eerst een beetje rond door de smalle steegjes. Daarna liepen we langs het water terug. We passeerden de vuurtoren en zochten een mooi plekje om te zwemmen. Echt strand is hier bijna niet, maar veel mensen leggen hun handdoek gewoon op het beton of op de rotsen. Op veel plekken zijn dan ook trappetjes om het water in te gaan en weer uit te komen. Het is wel handig als je je badkleding al aan hebt en (sneldrogende) badhanddoeken en eventueel waterschoenen bij je hebt. Het was genieten!

Je kunt in Piran ook nog de klokkentoren beklimmen of het uitzicht vanaf de stadsmuren bewonderen. Daar vonden wij het te heet voor, dus we bleven lekker lang aan het water. 

Piran aan de Sloveense kust

Portorož 

Halverwege de middag besloten we toch nog een kijkje te nemen in een ander plaatsje: Portorož.  We parkeerden in parkeergarage Metropol en troffen een totaal andere sfeer dan in Piran. Portorož is vooral een resort met zandstranden en veel vermaak, van een boulevard met winkeltjes tot springkussens en kermisattracties. Aan de overkant zie je Kroatië al liggen. We kochten een ijsje en vonden het leuk om even gezien te hebben, maar waren ook snel weer vertrokken. 

Portoroz aan de Sloveense kust

Relaxt Izola 

We besloten ergens pizza te gaan eten voordat we terugreden naar onze camping in het binnenland van Slovenië. Daarvoor parkeerden we in Izola op P6 (Argo) bij de jachthaven (4 eur voor 24 uur). Het was maar een klein stukje lopen naar het centrum van Izola.

Izola aan de Sloveense kust

Hier liepen we eerst langs het water. Daar kwamen we tot de conclusie dat Izola misschien wel het leukste plaatsje aan de Sloveense kust is als je wilt zwemmen. Er is namelijk een park aan het water met veel gras en schaduw van bomen. Echt een fijne plek om te liggen!

Izola aan de Sloveense kust

Na een tijdje liepen we door de steegjes van Izola terug naar de kade waar we het plaatsje in waren gelopen. Hier aten we een lekkere pizza bij Morski Val. Liever iets zoets? We zagen ook veel reclames hangen voor een traditioneel gebakje uit Izola, dat wel veel leek op het gebakje dat overal verkrijgbaar is in Bled

Terug naar Koper 

Deze eerste dag aan de Sloveense kust was zo fijn dat we besloten nog een dag terug te komen. Die tweede dag gingen we naar Koper, waar ik al een keer eerder was (hier vind je de wandeling langs bezienswaardigheden in Koper die ik toen maakte). Deze keer kon ik de Venetiaanse paleizen en en Italiaanse straatnaambordjes bij zonlicht bekijken.

Koper aan de Sloveense kust

Strand van Koper

Het was weer flink warm, dus we zochten vrij snel het stadsstrand op. Zelf vond ik het een beetje een raar idee om hier te zwemmen omdat je uitkijkt op de enorme containerschepen in de haven van Koper. Maar de kinderen hadden het enorm naar hun zin. Het strand van Koper heeft een leuke speeltuin en er lagen vlotten in het water om vanaf te duiken. Na nog een ijsje bij Kavarna Kapitanija (met bijzondere smaken als lavendel en vijg) haalden we de auto weer uit de parkeergarage Zeleni Park vlak bij de Muda-poort die naar het oude centrum leidt. 

Pizza in Italië

Koper ligt heel dicht bij Italië en daar waren onze jongste twee kinderen nog nooit geweest. Een pizza eten in Italië, dat leek ze wel wat. Daarom reden we vanuit Koper naar Triëst, waar we na nogal wat grauwe buitenwijken op een prachtig plein aan het water terechtkwamen.

En de pizza… die smaakte heerlijk!

Terug langs het kasteel van Predjama

Als je net als wij een camping in de buurt van Ljubljana, Bled en Bohinj hebt en ’s avonds weer terugrijdt vanaf de kust, is het de moeite waard om een omweg te maken langs het kasteel van Predjama. Zelf hoefde ik dit kasteel niet zo nodig van binnen te zien, maar wel graag de buitenkant van het kasteel, dat tegen de rotsen aan en half in de bergwand is gebouwd. Daarvoor was deze avondstop ideaal: de weg was leeg en de parkeerplaats ook. Het werd alleen iets sneller donker dan we hadden gedacht – we waren nog net op tijd om het kasteel goed te kunnen zien.

kasteel van predjama

Deze video geeft een indruk van onze zomervakantie in Slovenië.

Deze website kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Slovenië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Slovenië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.