koper slovenie stedentrip

Italiaanse sferen in Koper aan de kust van Slovenië

Slovenië heeft een heel klein stukje kust, dat tussen Italië en Kroatië ligt. Het is maar 46 kilometer lang en toch is het zeker de moeite waard om de Sloveense kust te bezoeken. Het is juist zo leuk dat je in Slovenië op korte afstand van elkaar kunt genieten van bergen, grotten, de stad Ljubljana en de zee. Piran is misschien wel de bekendste kustplaats, maar vandaag neem ik je mee naar Koper. Mijn bezoekje aan Koper was geen typisch strandbezoek: ik was er op een namiddag in november. Ik kan er alleen maar van dromen hoe het hier in de zomer moet zijn…

Koper of Capodistria?

Door de eeuwen heen heeft Koper verschillende namen gehad. Zo noemden de Romeinen deze plek Caprea of Capris en de Venetianen Caput Histriae ofwel Capo d’Istria. De Italianen noemen Koper nog steeds Capodistria.

Koper werd lange tijd heen en weer geslingerd tussen Slovenië en Italië. Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog viel het onder Italië en werd de Slavische cultuur onderdrukt. Na de Tweede Wereldoorlog werden Triëst en Koper vrijstaten, waarna in 1954 in het Verdrag van Londen werd bepaald dat Triëst Italiaans zou worden, terwijl Koper bij Joegoslavië zou horen. Een deel van de Italiaanse inwoners vluchtte naar Italië, maar een deel bleef en nog steeds is Koper grotendeels tweetalig: straatnaambordjes, reclames op straat en veel andere uitingen zijn tweetalig Sloveens/Italiaans. Op veel plekken in Koper zie je trouwens zelfs vier vlaggen wapperen: de Sloveense, die van de gemeente Koper, de Italiaanse en die van de Europese Unie.

Koper in Slovenie

Voormalig eiland

Vroeger was Koper trouwens een eiland met een muur eromheen. Bij de cruiseterminal van Koper is nog een klein stukje van die muur te zien. In de 19e eeuw werd er van puin een dam gebouwd tussen het eiland en het vasteland. Om het eiland te beschermen, werd midden op de dam een fort gebouwd. Nog later werd het stuk land tussen het eiland opgevuld, zodat Koper nu niet meer als eiland te herkennen is. Op de plek van de oude dam loopt een weg en waar vroeger het fort stond, is nu een grote fontein.

Koper in de zomer

In de zomer is Koper echt zo’n zonnig kustplaatsje aan de Middellandse zee. De zon (met 16 Medusa-achtige stralen)  is zelfs het officiële symbool van de stad. Daarnaast kom je in Koper ook regelmatig geiten tegen als symbool voor de stad. In de tijd van de Romeinen was dit namelijk een eiland vol geiten. Tegenwoordig staan er palmbomen, zwemmen er dolfijnen voor de kust, deinen er masten heen en weer in de jachthaven en waan je je dankzij de Venetiaanse architectuur in Italië. Dat geldt ook voor het achterland van Koper, dat vol staat met cipressen, wijnranken en olijfbomen. Behalve dat staat Koper ook bekend om de zoutwinning die plaatsvond rondom het vroegere eiland (en nu nog in deze omgeving).

Koper in Slovenie

Wandeling door winters Koper

Officieel was het nog herfst toen ik in Koper was. Maar het voelde wel al winters aan met al die lampjes en de kerstboom die al op het Titoplein stond. Ik neem je even mee op de wandeling die ik door de kustplaats maakte.

Ik startte bij de passagiersterminal en nam bij de restanten van de oude muur om het eiland de lift naar een punt waar je mooi kunt uitkijken over zee.

Koper in Slovenie

Om nog even van het daglicht gebruik te kunnen maken, liep ik gauw via Verdijeva Ulica naar Titov Trg, het Titoplein. Hier staan verschillende mooie gebouwen uit de tijd dat Venetië hier de scepter zwaaide, zoals het Arsenaal, de Loggia uit 1462 en het Praetorenpaleis. 

Koper in Slovenie

Tegenwoordig is aan het Titoplein het gemeentehuis gevestigd, maar ook (in hetzelfde gebouw) een apothekersmuseum en de toeristeninformatie. 

Koper in Slovenie

Bovendien staat aan dit plein de grootste kerk van Slovenië, de Sint Nazariuskathedraal met de hoge klokkentoren.

Koper in Slovenie


Na een klein uitstapje naar Park Trg Brolo liep ik weer terug naar het Titoplein om aan de andere kant de  Schoenmakersstraat (Čevljarska Ulica) in te lopen. De winkeltjes waren inmiddels gesloten en de terrassen waren leeg, maar toch had het iets gezelligs. 

Koper in Slovenie

Aan Župančičeva ulica 39 wees een plaatselijke bewoner me op het binnenpleintje van het Carlipaleis met de oudste fontein van Slovenië. Stap hier zeker even binnen.

Een andere bekende fontein in Koper is de Da Pontefontein, die de vorm van een brug heeft. Je vindt hem op het Prešerenplein (Prešernov Trg), waar ook een koperen plattegrond van Koper is gemaakt.  Even verderop staat de Mudapoort: de oude toegangspoort tot de stad.

Koper in Slovenie

Buiten de oude stad om, over een weg met palmbomen erlangs, liep ik naar de jachthaven, waar ik het oude gedeelte van de stad weer in liep bij Carpacciov Trg. 

Koper in Slovenie

Vanaf hier liep ik langs het streekmuseum van Koper in het Belgramoni-Tacco-paleis weer terug naar het Titoplein. Mijn wandeling door Koper was maar een klein rondje, maar ik denk zeker dat je er een leuke middag mee kunt vullen als de winkeltjes, restaurantjes en musea allemaal open zijn. 

In de omgeving van Koper

Als je uitgekeken vent, kun je rondom Koper nog allerlei uitstapjes maken. De nabijgelegen kustplaatsen Piran en Portoroz schijnen echt een aanrader te zijn. Je kunt zelfs in Piran op een snelle boot stappen waarmee je in 2 uur in Venetië bent. Zo vul je je vakantie in Slovenië makkelijk aan met een dagtrip naar deze wereldberoemde Italiaanse stad.

Zelf ging ik na mijn wandeling door Koper de wijnkelders bezichtigen en wijn proeven bij Vinakoper

Had je deze video van mijn rondreis door Slovenië al gezien?

Ik werd uitgenodigd om Slovenië te bezoeken voor Stralend Slovenië.

Deze website kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Slovenië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Slovenië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.