bohinj utzicht hooirek slovenie

Kom fietsen in Slovenië: de mooiste routes vind je hier

De afgelopen jaren hebben steeds meer mensen ontdekt dat Slovenië een prachtig land is. Maar wat nog lang niet iedereen weet, is dat het ook een mooi land is om te fietsen. Niet voor niets behoren de Slovenen tot de beste tourfietsers ter wereld: sterren als Tadej Pogacar en Primož Roglič hebben het fietsen hier geleerd. Maar je hoeft geen topatleet te zijn om te komen fietsen in Slovenië. Het land heeft veel moois in petto voor fietsers van elk niveau – inclusief fietsvriendelijke accommodaties. Dus zoek je nog een bestemming voor je fietsvakantie? Kom afzien op de Vršič-pas (met zo’n 50 haarspeldbochten), relaxed fietsen langs wijngaarden en rivieren of mountainbiken door de grotten in Slovenië. Hieronder lees je meer over deze fietsroutes in Slovenië.

Vlakke routes

Slovenië biedt eindeloze fietsmogelijkheden en heeft duizenden kilometers aan fietspaden. Voor gezinnen met kinderen zijn er genoeg routes over relatief vlak terrein, bijvoorbeeld langs rivieren of door licht glooiende wijngaarden. De oostelijke regio Prekmurje is het vlakste gedeelte om te gaan fietsen in Slovenië. Wel even aan denken: kinderen tot 14 jaar moeten een helm dragen.

Wil jij ook lekker fietsen in Slovenië zonder flink te moeten klimmen? Dan zijn deze vlakke routes iets om te onthouden:

 • De Drava-route langs de rivier de Drava. Deze begint in Italië en loopt door Slovenië naar Kroatië. Het traject in Slovenië heeft een lengte van 129 kilometer en gaat van Dravgrad via Maribor naar Ormož.
 • De Parenzana-route langs de Adriatische kust
 • De Pohorje Cycling Transversal rondom Maribor
 • De Via Bela Krajina in het zuidoosten van Slovenië (bij de grens met Kroatië)

Klimmen en dalen

Wil je jezelf juist wel uitdagen met wat flink klimmen en dalen tijdens het fietsen? Kijk dan eens naar:

 • De 1800 km lange Slovenian Bicycle Touring Trail (een fietsronde door heel Slovenië)
 • De 132 km lange Trans Karawanken met zijn spectaculaire uitzichten
 • De 394 km lange Trans Slovenië 01 van Kranjska Gora in het noorden naar Piran aan de westkust

Hier vind je meer over deze vlakke en bergachtige fietsroutes in Slovenië.

Fietsen langs wijngaarden

Hou je van fietsen én van wijn, dan zit je in Slovenië dubbel goed. Met drie wijnregio’s is Slovenië een echt wijnland en het mooie is dat je ook heel mooi kunt fietsen langs die wijngaarden. Er zijn tientallen fietsroutes uitgezet in de wijnregio’s Podravje (in het noordoosten), Posavje (in het zuidoosten) en Primorje (aan de kust). Vooral in augustus en september, wanneer de druiventrossen rijp zijn, is dit een echte aanrader.

Hier lees je meer over fietsen in de Sloveense wijnregio’s.

Bike Slovenia Green-route

De nieuwe 8-daagse Bike Slovenia Green-fietsroute is ontstaan in samenwerking met reisorganisatie GoodPlace. De route gaat langs plekken met een Slovenia Green-certificaat voor duurzaam toerisme. De 8-daagse fietsvakantie begint in Kranjska Gora in Noord-Slovenië en gaat via Bled, Bohinj, een stuk langs de Soča-rivier en via de wijngaarden in Goriška Brda naar eindbestemming Koper aan de Adriatische kust.

Lees hier meer over de Bike Slovenia Green-fietsroute.

Fietsen onder de grond

Je kunt in Slovenië zelfs fietsen onder de grond. Slovenië heeft heel veel natuurlijke grotten, maar in dit geval gaat het om oude mijntunnels. In het verleden werden onder de berg Peca mineralen gedolven, maar nu kun je onder begeleiding van een gids 5 km door de tunnels fietsen.

Bikeparken

Liever tricks oefenen? Dan kun je terecht in een van de bikeparks die Slovenië rijk is, zoals:

 • Cerkno
 • Krvavec
 • Pohorje
 • Vogel
 • Rogla

Fietsvriendelijk overnachten

Tijdens een fietsvakantie in Slovenië moet je natuurlijk ook ergens overnachten. Veel hotels en campings in Slovenië zijn fietsvriendelijk. Er is zelfs een speciaal sterrensysteem voor – maar dan met fietswielen. Het aantal geboden faciliteiten voor fietsers bepaalt hoeveel fietswielen een accommodatie krijgt: dat varieert van een tot vijf wielen. Bij vijf fietswielen weet je onder andere dat er een fietsenstalling met camerabewaking is, dat je gebruik kunt maken van een sauna en massages, dat er vervoer van bagage en fietsen wordt aangeboden, dat je een lunchpakket kunt bestellen, dat er goede fietsen te huur zijn en dat avondeten en ontbijt zijn afgestemd op de calorieënbehoefte van fietsers. In de folder Cycling Accommodation vind je een overzicht van fietsvriendelijke hotels en campings.

Download de fietsbrochure

Meer weten over de duizenden kilometers fietspaden in Slovenië – van gezinsvriendelijke vlakke routes tot spectaculaire afdalingen voor mountainbikers? Op de website van het Sloveens verkeersbureau kun je een (Engelstalige) fietsbrochure downloaden.

Dagje fietsen in Slovenië

Hoef je geen complete fietsvakantie, maar heb je genoeg aan een dagje fietsen? Dan kan onder andere in Ljubljana en in Bled (6 uur durende excursie per elektrische fiets).

Veel voorpret en alvast veel plezier gewenst tijdens je fietsvakantie in Slovenië!

Deze website kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Slovenië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Slovenië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Servië en Letland.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.