burek pastei slovenie eten

Boodschappen in Slovenië: dit halen wij in de Sloveense supermarkten

Boodschappen doen op vakantie vind ik altijd leuk. Ik hou ervan om plaatselijke producten uit te proberen! Ook de supermarkten in Slovenië stelden me niet teleur. Voor of na de uitstapjes die we maakten vanaf onze camping in Slovenië reden we meestal even naar de Mercator of de Hofer (Aldi) om broodjes en beleg te halen voor ontbijt en lunch, en natuurlijk boodschappen voor het avondeten. Het leuke aan de Sloveense keuken is, dat je invloeden uit Oostenrijk, Italië, de Balkan en Hongarije tegenkomt. Tijdens het boodschappen doen in Slovenië kwam ik dan ook oude bekenden tegen uit bijvoorbeeld Servië – maar ook (voor mij) nieuwe producten. Ga je ook op vakantie naar Slovenië? Dan zou ik zeker deze dingen eens meenemen in de supermarkt.

Kajmak en lutenica of ajvar

Kajmak kende ik al van mijn reizen naar Servië. Ik weet niet of het de bedoeling is, maar wij vonden het lekker om wat van dit romige zuivelproduct op een broodje te smeren. Datzelfde deden we met de paprikapuree ajvar en lutenica, iets wat veel op ajvar lijkt en wat ik dan weer kende van mijn reizen naar Bulgarije.

boodschappen in slovenie

Sloveense honing

Ook lekker voor op brood: Sloveense honing. Bijen houden is echt ‘big’ in Slovenië – hier lees je meer over imkers die je kunt bezoeken. Ook in de supermarkten is honing goed vertegenwoordigd.

Pršut

Pršut is de Sloveense (en Servische en Kroatische) variant van prosciutto. Ik vind hem veel lekkerder dan goed voor me is…

prsut is prosciutto in slovenie

Potica

Potica is een soort tulbandvormige cake die heel populair is in Slovenië. Eerlijk gezegd kocht ik deze plakken niet in de supermarkt, maar bij een kraampje bij de Vintgar-kloof. Het was het hoogtepunt van de dag 😉

potica in slovenie

Blejska kremšnita

Dit crèmegebak dat een beetje doet denken aan een tompouce zou uit Bled komen. Maar tijdens ons bezoek aan Izola zagen we dat ze daar hun eigen variant hebben (de er hetzelfde uitziet). Dus wie weet zijn er nog wel meer lokale varianten. Je vindt ze op toeristische plekken, maar ook gewoon bij de Hofer in het koelschap.

kremsnit gebak uit bled

Cevapcici

Ook deze worstjes van gehakt kende ik al uit Servië. Ze spetterden wel enorm toen ik ze op onze kampeergrill legde.

Sloveense boodschappen

Burek

Op onze laatste dag in Slovenië haalden we in de supermarkt drie verschillende varianten van burek: één met appel, één met spinazie en één met gehakt. Handig om mee te nemen en onderweg op te eten. Ik herinner me even niet meer of deze parkeerplaats nog net in Slovenië lag, of al net in Hongarije. (Hier vind je de volledige route van onze rondreis Oost-Europa.)

Burek uit de supermarkt in Slovenie

Andere boodschappen die je zou kunnen doen in Slovenië zijn Sloveense wijn, štruklji en štrudl (Apfelstrudel). Die laatste twee aten we na het wandelen in een berghut in het Vrata-dal.

Heb jij nog andere favoriete boodschappen in Slovenië? Ik ben benieuwd wat jij haalt in de Sloveense supermarkten!

Had je deze video van onze vakantie in Slovenië al gezien?

Deze website kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Slovenië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Slovenië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.