slovenie imker bij

Slovenië, paradijs voor bijen en honingliefhebbers

Je kunt er niet omheen als je in Slovenië bent: dit is het land van de bijen. Overal langs de weg zie je bijenkasten. Slovenië telt namelijk wel 10.000 imkers, 12.550 bijenstallen en bijna 170.000 bijenkolonies. Maar liefst 4 op de 1000 Slovenen zijn imker. Het Sloveense Ministerie van Cultuur wil de bijencultuur zelfs op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed zetten! Zelf was ik al eens op bezoek bij een Sloveense imker die behalve allerlei lekkers ook weldadige behandelingen op basis van bijen en honing aanbood. Maar er is meer – je kunt zelfs slapen bij de bijen. Ben je ook nieuwsgierig naar de bijen in Slovenië? Dan kun je onder andere terecht op de volgende plekken – en vergeet niet de brochure over bijen in Slovenië te downloaden.

Wereldbijendag

In Slovenië leven meer dan 500 bijensoorten. Met name de inheemse ‘Krainerbij’ doet het heel goed. Maar internationaal gaat het niet zo goed met de bij. Daarom stelde de VN in 2018 op initiatief van Slovenië Wereldbijendag in: elk jaar op 20 mei. Die dag is niet zomaar gekozen: het is de geboortedag van de Sloveen Anton Janša (1734-1773), die baanbrekend onderzoek verrichtte en de eerste imkerleraar werd op de bijenschool in Wenen. En nu zet Slovenië dus een nieuwe stap in de bescherming van bijen. Het land heeft de Sloveense bijenteelt aangemeld voor opname in UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

Bijenkasten beschilderen

Een belangrijk onderdeel van de Sloveense bijencultuur is panjska končnica: het beschilderen van de voorkant van bijenkasten. De oudste beschildering dateert uit 1758 en bestaat uit een afbeelding van Maria met kind. Veel tekeningen zijn bijbelscenes of verhalen uit volksvertellingen. Veel Sloveense bijentelers waren namelijk erg religieus. En de traditie wordt nog steeds voortgezet, want aan de hand van de schilderingen kan de imker makkelijk onthouden wel volk in welke kast zit.

Proeven, leren, ervaren

Slovenië produceert 2500 ton honing per jaar, waaronder linden-, kastanje-, zilverspar-, boekweit-, paardenbloemen-, koolzaad- en Karst-honing. Daarnaast produceren de Slovenen bijenpollen, royal jelly, propolis en kaarsen. Aan die honing worden allerlei weldadige eigenschappen toegedicht. De Sloveense honing wordt dan ook niet alleen in veel gerechten en dranken gebruikt, maar ook in wellness-behandelingen, zoals massages.

Om alle goeds van de Sloveense bijen te proeven en kennis te maken met het werk en leven van imkers en bijen kun je terecht op onderstaande plekken. Kies bijvoorbeeld voor:

 • een museum over apicultuur
 • een wandeling langs een bijentrail onder begeleiding van een gediplomeerd apitoerisme-gids
 • een rondleidingen van een imker in een traditioneel bijenhuis
 • een bezoek aan een brouwerij waar honingbier wordt gemaakt
 • een workshop in het koken met honing
 • of een workshop in het maken van bijenwaskaarsen

Imkercentrum in Brdo pri Lukovici

Brdo pri Lukovici is de thuisbasis van de Sloveense imkervereniging. Hier vind je ook een bezoekerscentrum waar je alles te weten komt over de geschiedenis van het houden van bijen, kunt wandelen over een educatief pad en natuurlijk honing kunt proeven en kopen.

Imkermuseum in Radovljica

Radovljica heeft al sinds 1959 een imkermuseum. Hier gaan ze zuinig om met de Sloveense bijencultuur en kun je onder andere van die mooie beschilderde panelen van bijenkasten bewonderen. Het museum is ook nog eens gevestigd in een mooi, barok pand in de oude stadskern.

Welness-behandelingen met honing

Honing is een heerlijk ingrediënt voor verschillende wellness-behandelingen. Om dat eens te ervaren, kun je in ieder geval terecht bij:

 • Thermana Laško
 • Terme Olimia
 • Terme Topolšica
 • Terme Banovci

Maar Slovenië heeft veel meer wellness-resorts. Op de website van het Sloveense verkeersbureau vind je een mooi overzicht. Ga je een andere spa bezoeken, dan kun je altijd informeren of zij ook honingbehandelingen aanbieden.

Slapen tussen de bijen

Er zijn ook verschillende mogelijkheden om ‘tussen’ de bijen te logeren en bijvoorbeeld door middel van maskers bijenlucht te inhaleren. Na een ontspannen nachtrust is het aangenaam wakker worden door het gezoem van bijen. Dat kan onder andere op de volgende plekken:

Apitoerisme Kozjak

In Kozjak (bij Kobarid) kun je allerlei bijenervaringen opdoen. Adem de weldadige lucht uit de bijenkasten in, laat je masseren met honing of volg een rondleiding waarbij je alles te weten komt over de bijen. Je kunt hier zelfs slapen in een nagebouwde bijenkorf met zicht op bijen – veilig achter glas.

Beeland Skok

Beeland Skok is een glampingresort met accommodaties die de vorm hebben van een bijenraat. Een betere plek om te slapen is er dus niet als je echt helemaal gek bent op bijen. Meer over Beeland Skok in Mozirje vind je in deze blogpost over glamping in Slovenië.

Andere mogelijkheden zijn Bee Happy, Čebelji gredič en Kozjanska domačija. Meer informatie hierover vind je op deze website over api-routes en deze website over api-toerisme.

Download de brochure over bijen, imkers en honing

Als jij ook wilt kennismaken met de bijencultuur in Slovenië, heeft het Sloveense verkeersbureau zelfs een speciale brochure voor je met heel veel informatie over de Sloveense honing en bijen. Hier kun je pdf over bijen in Slovenië downloaden.

Deze website kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Slovenië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Slovenië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Servië en Letland.

Eén reactie

 1. Hallo. Ik ben zelf imker en ik vraag me af of er een mogelijkheid is om een soort bijenvakantie te boeken. Van ongeveer een week. Waarin bovenstaande activiteiten geregeld zijn. Gr Joep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.