Slovenië, paradijs voor bijen en honingliefhebbers

Written by Sandra van Bijsterveld

Je kunt er niet omheen als je in Slovenië bent: dit is het land van de bijen. Overal langs de weg zie je bijenkasten. Slovenië telt namelijk wel 10.000 imkers, 12.550 bijenstallen en bijna 170.000 bijenkolonies. Zelf was ik al eens op bezoek bij een Sloveense imker die behalve allerlei lekkers ook weldadige behandelingen op basis van bijen en honing aanbood. Maar er is meer. Ben je ook nieuwsgierig naar de bijen in Slovenië? Dan kun je onder andere terecht op de volgende plekken – en vergeet niet de brochure over bijen in Slovenië te downloaden.

Imkercentrum in Brdo pri Lukovici

Brdo pri Lukovici is de thuisbasis van de Sloveense imkervereniging. Hier vind je ook een bezoekerscentrum waar je alles te weten komt over de geschiedenis van het houden van bijen, kunt wandelen over een educatief pad en natuurlijk honing kunt proeven en kopen.

Imkermuseum in Radovljica

Radovljica heeft al sinds 1959 een imkermuseum. Hier gaan ze zuinig om met de Sloveense bijencultuur en kun je onder andere van die mooie beschilderde panelen van bijenkasten bewonderen. Het museum is ook nog eens gevestigd in een mooi, barok pand in de oude stadskern.

Beeland Skok

Beeland Skok is een glampingresort met accommodaties die de vorm hebben van een bijenraat. Een betere plek om te slapen is er dus niet als je echt helemaal gek bent op bijen. Meer over Beeland Skok in Mozirje vind je in deze blogpost over glamping in Slovenië.

Glamping in Slovenie
Foto met dank aan Baltus Communications

Apitoerisme Kozjak

In Kozjak (bij Kobarid) kun je allerlei bijenervaringen opdoen. Adem de weldadige lucht uit de bijenkasten in, laat je masseren met honing of volg een rondleiding waarbij je alles te weten komt over de bijen. Je kunt hier zelfs slapen in een nagebouwde bijenkorf met zicht op bijen – veilig achter glas.

Welness-behandelingen met honing

Honing is een heerlijk ingrediënt voor verschillende wellness-behandelingen. Om dat eens te ervaren, kun je in ieder geval terecht bij:

  • Thermana Laško
  • Terme Olimia
  • Terme Topolšica
  • Terme Banovci

Maar Slovenië heeft veel meer wellness-resorts. Op de website van het Sloveense verkeersbureau vind je een mooi overzicht. Ga je een andere spa bezoeken, dan kun je altijd informeren of zij ook honingbehandelingen aanbieden.

Download de brochure over bijen, imkers en honing

Als jij ook wilt kennismaken met de bijencultuur in Slovenië, heeft het Sloveense verkeersbureau zelfs een speciale brochure voor je met heel veel informatie over de Sloveense honing en bijen. Hier kun je pdf over bijen in Slovenië downloaden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *